Crveno (crno) vino – stari lek

Crveno (crno) vino sadrži mnoge antioksidanse, komponente koje čuvaju srce, nervni sistem i štite ceo organizam od oksidativnog stresa. Naravno, podrazumeva se da se vino upotrebljava u umerenim količinama da bi se postigao ovakav povoljan efekat na zdravlje. 
Generalno, smatra se da alkohol nije dobar za zdravlje, a posebno ga ne treba mešati sa lekovima, ali crveno vino je izuzetak, a komponenta koja pravi razliku u odnosu na druga alkoholna pića je rezveratrol. Sam alkohol nije odgovoran za pozitivne efekte vina na zdravlje srca i krvnih sudova.
Grožđe sadrži antioksidanse koji deluju protiv slobodnih radikala i onemogućavaju da dođe do oštećenja ćelija.
Antioksidansi imaju elektrone koje mogu da predaju slobodnim radikalima i da ih stabilišu, te na taj način sprečavaju da slobodni radikali počnu da otimaju elektrone od drugih molekula u ćeliji i naprave lančanu reakciju oksidativnog stresa. Kada presečete jabuku, ona počinje da menja boju od bele ka braon, počinje proces oksidacije, koju izazivaju slobodni radikali kiseonika iz vazduha. Međutim, ako komad jabuke stavite u sok od limuna, koji sadrži vitamin C – antioksidans, jabuka će ostati bela, neće doći do oksidacije.
Flavonoidi i rezveratrol su osnovne vrste antioksidanasa koje se nalaze u crvenom vinu:

  • Flavonoidi su biljni antioksidansi. U crvenom vinu su najzastupljeniji antocijanidi, koji se nalaze u opni grožđa i daju mu tamno ljubičastu boju. Što je vino tamnije, to je veća koncentracija ovih korisnih komponenti.
  • Rezveratrol je komponenta koju biljke stvaraju da ih zaštiti od gljivica. Spada u grupu polifenola, koji su poznati kao dobri antioksidansi.

Neki od pozitivnih efekata crvenog vina na zdravlje su:

  • Smanjenje srčanih oboljenja – smatra se da flavonoidi u crvenom vinu smanjuju “loš holesterol” u krvotoku i povećavaju “dobar holesterol”. Flavonoidi i rezveratrol sprečavaju zgrušavanje krvi, te nastanak tromba koji je okidač za nastanak srčanog i moždanog udara. Crveno vino je odgovorno za čuveni francuski paradoks. Naime, Francuzi imaju mali procenat srčanih oboljenja uprkos visokom procentu zasićenih masti koje koriste u ishrani (masti životinjskog porekla). Za razliku od njih, Nemci koji konzumiraju pretežno pivo, a hrane se na sličan način, nisu zaštićeni od srčanih oboljenja. Grožđe sadrži materije koje štite krvne sudove od oštećenja, jačaju kapilare, sprečavaju oksidaciju masti i nastanak infarkta srčanog mišića. Takođe, komponente iz grožđa stabilišu venske krvne sudove i smanjuju rizik za razvoj proširenih vena, smanjuju aterosklerotske plakove – nakupine masti na zidovima krvnih sudova.
  • Zaštita od kancera – rezveratrol smanjuje incidencu tumora i sprečava rast ćelija raka. Istraživanjima je ustanovljena direktna veza između upotrebe crvenog vina i smanjenja rizika za kancerogena oboljenja kod ljudi.Čaša crvenog vina dnevno smanjuje na pola rizik od nastanka raka prostate kod muškaraca.
  • Zaštita od neuroloških poremećaja – istraživanja su pokazala da rezveratrol može doprineti sprečavanju formiranja amiloidnog plaka, za koji se smatra da oštećuje ćelije mozga i doprinosi razvoju Alchajmerove bolesti.

Dakle, sledeći put kada budete birali vino, izaberite crno (crveno) vino. Ukoliko ste se previše sunčali, izlagali zračenju, bili pod stresom uzmite što tamnije crno vino, jer ono sadrži više rezveratrola, pa ćete od njega imati najviše koristi za svoje zdravlje.