Epilobium parviflorum – vrbolika, mlečika sa malim cvetovima

Bolesti prostate su veliki problem kod muškaraca kada se primaknu pedesetim godinama. Na žalost, danas od njih muškarci pate i mnogo ranije. Uz redovne kontrole kod lekara, preparati na bazi lekovitog bilja mogu da pomognu u olakšavanju početnih simptoma bolesti prostate. Poslednjih godina u ponudi širom sveta nalaze se preparati napravljeni od uljane repice, bundevinog ulja, korena ili lista koprive… Neopravdano zapostavljena je lekovita biljka koja raste i kod nas – vrbolika ili sitnocvetna (mala) mlečika – Epilobium parviflorum.

To je višegodišnja biljka, okrugle stabljike, prekrivene dlakama, a pri dnu se razvija rozeta. Listovi su jajasto-lancetasti, dugi do 10cm, a široki do 3cm, proređeno nazubljeni, najčešće naspramni. Sa naličja gusto su prekriveni dlakama. Cvetovi su dugi do 10 mm, četvoročlani. Krunični listići su svetloružičasti i urezani su na vrhu. Čaura je prekrivena dugačkim dlakama, a uglovi su goli.

Sitnocvetna mlečika raste na vlažnim zapuštenim mestima od nizijskog do planinskog pojasa. Kod nas ova lepa biljka je veoma rasprostranjena. U velikom mnoštvu raste u retkim šumama, po njihovim obodima, na proplancima, pokraj šumskih pruga i nasipa.

Iako se u našoj tradiciji ova biljka se nije koristila za lečenje, priznata je kao lekovita. Vrlo je popularna u Nemačkoj i Austriji kao čaj kod benignog uvećanja prostate i smetnji u mokrenju. Studije urađene na Univerzitetu u Lozani (Švajcarska) pokazale su da Epilobium parviflorum sadrži materije koje deluju na nivou metabolizma testosterona (zaustavljaju delovanje 5-alfa reduktaze), što je čini delotvornom u lečenju problema vezanih za dobroćudno uvećanje prostate (BHP – benigna hiperplazija prostate). Širom Evrope čaj od lista mlečike se zbog svojstva da štiti i hrani unutrašnje membrane i učvršćuje tkiva i organe, koristi kod dijareje, sluznih zapaljenja debelog creva i sindroma nadraženog creva, dok se u medicinskoj praksi Rusije ovaj čaj se upotrebljava kod čira na želucu i gastritisa.

Zbog svojih izuzetnih lekovitih svojstava sitnocvetna mlečika je sastavni deo sirupa za bolesti prostate Epiprostan. Preporučuje se i čaj od sitnocvetne mlečike koji se priprema na sledeći način: dve ili tri kafene kašike isitnjene suve biljke preliti sa 150 ml ključale vode, nakon 10 min procediti, piti dva puta dnevno, sa ili bez dodatka meda. Jedan savet – nabavite mlečiku u biljnoj apoteci, nemojte je sami brati, jer postoji više vrsta mlečike, nisu sve lekovite, a neke su i otrovne.